1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Aşı Karşıtlığı Türkiye’de Endişe Verici Seviyede!

Aşı Karşıtlığı Türkiye’de Endişe Verici Seviyede!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aşılara karşı güven, dünya çapında azalmaya devam ediyor.

Bu eğilim doğrultusunda, birçok ülkede daha önce neredeyse ortadan kalkmış olan çocukluk hastalıkları, örneğin kızamık, yeniden artış göstermeye başladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Unicef, 13 Mart tarihinde yayımladıkları ortak raporda, Avrupa ve Orta Asya’da görülen kızamık vakalarının son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını duyurdu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı’nın verilerinden elde ettiği bulgulara göre Türkiye‘de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı neredeyse yüz bine ulaşmış durumda.

BBC Türkçe‘ye konuşan uzmanlar, Türkiye‘de aşı karşıtlığının 2015 yılından bu yana ciddi bir şekilde arttığını belirtiyor.

Bu artışta, söz konusu yılda çocuklara aşı yapılmasını ebeveyn rızasına bağlayan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının önemli rolü olduğu düşünülüyor.

Lancet dergisinde 2020 yılında yayımlanan uluslararası bir araştırmaya göre, Türkiye‘de aşıların güvenli olduğu konusunda kesinlikle katılmadığını ifade edenlerin oranı, 2015 yılında yüzde 1.7 iken, 2019’da bu oran yüzde 2.5’e kadar yükseldi.

Pandeminin bu durumu daha da karmaşık hale getirdiği ifade ediliyor.

Pandemi sürecinde gerçekleştirilen “zorunlu aşı” uygulamaları, bazı kişilerin aşılara karşı daha fazla şüphe duymasına neden oldu.

Sosyal medyada bu konuda pek çok dezenformasyon kampanyası da yürütüldü.

BBC Türkçe, Türkiye‘de aşılara karşı tutumun yıllar içinde nasıl değiştiğine dair bir araştırma gerçekleştirdi.

Çocukluk aşılarını yaptırmayanlar artış gösteriyor

TTB’ye göre, Türkiye genelinde 0-4 yaş grubundaki nüfus için aşı devamsızlığı oranı yüzde 10’a yaklaştı.

Birliğin Sağlık Bakanlığı verilerinden yaptığı hesaplamalara dayanarak, Türkiye’de çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 2014’te 1370 iken, bu sayı 2016’da 11 bine, 2017’de ise 23 bine ulaştı ve 2024 yılı itibarıyla sayının 100 bine çıkması bekleniyor.

BBC Türkçe‘ye açıklamada bulunan TTB Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, bu konuda şunları belirtiyor:

“Daha önce görmediğimiz bulaşıcı hastalıkların sayısında artış gözlemleniyor. Örneğin, kızamık ve boğmaca vakalarının sayısında belirgin bir artış var. Risk grubundaki kişilerin grip aşılarını yaptırmaması da endişe verici.”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Unicef’in raporuna göre, Türkiye 2024 yılında 1,523 vaka ile Avrupa bölgesinde en fazla kızamık vakası bildiren dokuzuncu ülke oldu.

Hastalığın sıklığı açısından Türkiye, her bir milyon kişi başına düşen kızamık vakası sayısında 54 ülke arasında 24. sıradadır.

En üst sıralarda ise Romanya, Kazakistan, Rusya ve Özbekistan yer alıyor.

Resmi verilere göre, Türkiye’de kızamık aşılama oranları son yıllarda değişmemiş olup, oran halen yüzde 95 civarındadır.

Ancak TTB, ailelerin itirazları dolayısıyla aşılanmayan çocukların istatistiklere dahil edilmediğini iddia ediyor.

Sağlık Bakanlığı, BBC Türkçe‘nin bu konudaki sorularına yanıt vermedi.

Türkiye’de 2005’ten bu

Aşı Karşıtlığı Türkiye’de Endişe Verici Seviyede!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir