Almanya’da ordunun katı borç kurallarından muaf tutulmasına yönelik yapılan oylamanın kabul edilmesiyle birlikte askeri harcamaların ciddi bir şekilde artırılması bekleniyor.
BBC’ye bilgi veren Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Rusya’nın Ukrayna üzerinde yürüttüğü saldırgan tutumun yalnızca bu ülkeyle sınırlı kalmayacağına inanıyor ve kaynak artışına acil ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor:
“Rusya tarafından tehdit ediliyoruz. Putin tarafından tehdit ediliyoruz. Bu tehditleri bertaraf etmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız.”
Breuer, NATO’nun da olası saldırılara karşı dört yıl içinde hazırlıklı olması gerektiğini belirtiyor:
“Buradaki mesele, ne kadar zaman hazırlanmaya ihtiyaç duyduğumuz değil, Putin’in bize ne kadar zaman tanıyacağı.”
“Hazırlık konusunda ne kadar erken davranırsak, o kadar iyi olur.”
‘İki dünya savaşı başlattık’
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Almanya’daki düşünce yapısını köklü bir şekilde değiştirdi.
Alman halkı, uzun yıllar boyunca savaş geçmişi nedeniyle askeri gücü reddeden bir anlayışla büyüdü.
Berlin’de, German Marshall Fund’tan Markus Ziener ile yaptığım görüşmede, “İki dünya savaşı başlattık. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 80 yıl geçmiş olsa da Almanya’nın herhangi bir çatışmaya dahil olmaması fikri birçok kişinin zihninde yer etmiş durumda” dedi.
Almanya’nın ordusu yıllar boyunca yetersiz finansmandan şikayetçi oldu.
Bununla birlikte, günümüzde bazı bireyler, militarizm olarak nitelendirilebilecek herhangi bir duruma temkinli yaklaşmaya devam ediyor.
Almanya’nın Rusya politikası
Almanya’nın Rusya’ya karşı belirli bir politikası bulunuyordu.
Polonya ve Baltık devletleri, Moskova’yla yakınlaşma konusunda uyarılarda bulunup savunma harcamalarını artırırken, Berlin, geçmişteki Başbakan Angela Merkel döneminde Rusya ile iş birliğinin durumu iyileştirebileceğine inanıyordu.
Almanya, Rusya’yı democratikleşme sürecine dahil edebileceğini umdu. Ancak Rusya, bu fırsatı kullanarak Ukrayna’yı işgal etti.
Bunun üzerine Şubat 2022’de Başbakan Olaf Scholz, “Putin gibi savaş kışkırtıcılarına karşı” orduya 100 milyar euro yatırım yapacağını duyurdu.
Fakat General Breuer, bu tutarın yetersiz olduğunu savunuyor:
“Bu, sadece yollardaki çukurları doldurmaya yetiyor. Durum oldukça kötü.”
Rusya’nın hem savaş alanında hem de cephaneliklerde önemli yatırımlar yaptığına dikkat çekiyor.
Rusya’nın siber saldırılarından sabotaj eylemlerine ve Alman askeri tesislerine yönelik tanımsız insansız hava araçları gibi hibrit savaş uygulamalarına da işaret ediyor.
Vladimir Putin’in agresif söylemleri eklenince “tehlikeli bir karışım” oluşturduğunu belirtiyor:
“Batı dünyası gibi dar bir perspektiften bakmıyor Rusya.
“Artık barış ve savaş gibi iki ayrı uçtan bahsedemeyiz. Hibrit savaşlarla başlayan, sonrasında şekil alan ve tekrar duraksayan bir savaş durumu söz konusu.
“Bu nedenle gerçek bir tehdit ile karşı karşıya olduğumuza inanıyorum.”
Almanya’nın hızlı bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini de ekliyor.
‘Her şeyden çok az’
General Breuer’in ordusunun mevcut durumu hakkındaki sert değerlendirmesi, parlamentoya sunulan son raporla paralellik gösteriyor.
Bundeswehr’in (Alman ordusu) “her şeyden çok azına” sahip olduğu sonucuna varan raporun yazarı Silahlı Kuvvetler Komiseri Eva Högl, cephaneden er say