Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), dört kişilik bir ailenin aylık gıda giderlerinin 23 bin 324 lira, yoksulluk seviyesinin ise 75 bin 973 lira olduğunu duyurdu.
TÜRK-İŞ, şubat ayına ait açlık ve yoksulluk sınırı verilerini paylaştı. Yapılan resmi açıklamada, “Çalışanların geçim durumlarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişimlerinin aile bütçesine yansımalarını tespit etmek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan bu araştırmanın 2025 Şubat ayı sonucuna göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için ayda yapması gereken gıda harcaması (açlık sınırı) 23 bin 323,86 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte gıda harcamasının yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer zorunlu ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama (yoksulluk sınırı) ise 75 bin 973,49 TL’ye ulaşmıştır. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 30 bin 206,24 TL seviyesine yükselmiştir,” denildi.
TÜRK-İŞ’in açıkladığı verilere göre, şubat ayı itibarıyla Ankara’da yaşayan bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama, bir önceki aya göre yüzde 5,39 oranında artış göstermiştir. Ayrıca, son 12 ayda yaşanan değişim oranı yüzde 43,47 olurken, yıllık ortalama artışın ise yüzde 57,73 seviyesinde olduğu belirtilmiştir. Açıklamada, temel alınan ve doğrudan çarşı-pazar-market dolaşılarak derlenen gıda ürünlerindeki fiyat değişimlerinin şubat ayında şu şekilde gerçekleştiği vurgulanmıştır:
“Süt, yoğurt ve peynir grubu ürünlerinde çiğ süt fiyatındaki artış, bu ay raflarda daha belirgin hale geldi. Geçtiğimiz aya göre bu grupta en yüksek fiyat artışı süt üzerinde kaydedildi. Yoğurtta yüzde 2, beyaz peynirde ise yüzde 3,5 oranında bir artış gözlemlenmiştir. Et, tavuk, balık, yumurta ve kuru baklagillerin bulunduğu grupta dana kıyma ve kuşbaşı etinin fiyatlarında artış olduğu tespit edilmiştir. Bazı marketlerde kuzu etinin kilogram fiyatında artış olmasına rağmen, ortalama fiyat değişikliği meydana gelmemiştir. Geçen ayların fiyat ayarlaması nedeniyle sabit kalan tavuk etinin fiyatı bu ay artış göstermiştir. Ayrıca, balık fiyatları da bu ay artmış ve en çok tercih edilen ürünlerden biri olan hamsinin kilogram fiyatı 270 ile 300 TL arasında belirlenmiştir. Balık satışlarındaki azalma ise esnaf tarafından dile getirilmektedir. Yumurtanın fiyatı ise kuş gribi salgını ve ABD’ye yapılan ihracatın etkisiyle artış göstermiştir. Kuru baklagiller grubunda nohut ve kuru fasulyenin fiyatında bir miktar artış olmuş, yeşil mercimek ise sabit kalmıştır; kırmızı mercimekte ise yüzde 10’luk bir artış gözlemlenmiştir. Taze sebze-meyve fiyatlarının aile bütçesini zorlamaya devam ettiği bildirilmiştir. Pazar esnafı, satışların gerilediğinden şikayetçiler. Ürün çeşitliliğinin de diğer aylara göre azaldığı kaydedilmiştir. Sebze grubundaki mevsim sebzeleri ıspanak, pırasa ve karnabahar gibi ürünlerin fiyatı sabit kalmaya devam etmiştir. Mevsim sebzelerinden lahananın fiyatında ise bu ay bir miktar gerileme yaşanmıştır. Patates ve kuru soğan fiyatları da değişim göstermemiştir. Kış aylarında tercih edilen mandalina, portakal ve elma gibi meyvelerden portakal ve mandalinanın kilogram fiyatında artış olduğu tespit edilmiştir. Sebze fiyatlarının ortalaması (maydanoz, kıvırcık vb. salata yeşillikleri hariç) kilogram başına 56,97 TL, mey