AB Konseyi, üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantının ardından, Suriye‘ye yönelik AB yaptırımları konusunda yeni kararlarını kamuoyuna duyurdu.
Yapılan açıklamada, AB ülkelerinin Suriye’deki durumu göz önünde bulundurarak bir dizi kısıtlayıcı tedbiri “askıya almayı” tercih ettikleri belirtildi. Bu kararın, AB’nin Suriye‘de kapsayıcı bir siyasi geçiş, ekonomik iyileşme, yeniden yapılanma ve istikrar sağlama çabalarının bir parçası olduğu ifade edildi. Açıklamanın devamında, “AB, Suriye‘deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldı.” denildi.
BANKALAR YAPTIRIM LİSTESİNDEN ÇIKARILDI
Açıklamada, enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı vurgulandı. Petrol, gaz ve elektrik dahil olmak üzere enerji ile ulaşım sektörlerindeki kısıtlayıcı önlemlerin askıya alınacağı kaydedildi. Suriye‘deki Sanayi Bankası, Popüler Kredi Bankası, Tasarruf Bankası, Tarım Kooperatif Bankası ve Suriye Arap Havayolları’nın yaptırım listesinden çıkarılacağı ve Suriye Merkez Bankasına da fon ile ekonomik kaynakların sağlanmasına izin verileceği bilgisi verildi.
LÜKS MALLARIN SURİYE’YE İHRAÇ YASAKLARINA SON VERİLECEK
Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına yönelik bazı muafiyetler getirileceği belirtildi. Bu durum, özellikle enerji ve ulaştırma sektörleri ile insani yardım ve yeniden inşa amaçlı işlemlere kapı aralayacak. İnsani durum muafiyetinin sürekliliği de sağlanarak, kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihracatına ilişkin yasakların kaldırılacağı bilgisi verildi.
AB Konseyi’nin bu konudaki çalışmalarına devam edeceği, ileride daha fazla ekonomik yaptırımın askıya alınıp alınmayacağının değerlendirileceği aktarıldı. Bunun yanı sıra, Beşşar Esed rejimine karşı yürütülen kimyasal silah, yasa dışı uyuşturucu ticareti ve silah ticareti gibi alanlardaki AB yaptırımlarının süreceği de ifade edildi. Alınan yeni kararların yasal düzenlemeleri, yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe girecek.
AB’NİN SURİYE’YE YÖNELİK YAPTIRIMLARI
AB’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları, ülke iç savaşının başlangıcı olan Mayıs 2011 tarihinde hayata geçirildi. Bu süreçte, rejimle bağlantılı kişilere yönelik seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler uygulanmaya başlandı.
Beşşar Esad’ın yanı sıra, rejimin iç çeperindeki önemli isimler de yaptırımların hedefi oldu. Ayrıca, AB, Suriye’ye yönelik sektörel yaptırımlar da uygulayarak rejimin finansal yapısının zayıflatılmasını amaçladı. Bu bağlamda, ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı yasaklandı; askeri ve sivil amaçlarla kullanılabilen malların ile bazı iletişim ekipmanlarının ihracatına kısıtlamalar getirildi. Belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finanse edilmesini engelleyen bu yaptırımlar, kapsamlı bir stratejinin parçası