Uluslararası bir çalışma, yaklaşık 200 ülkenin verilerine dayanarak obezitenin, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin öncelikli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini ortaya koydu.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), aşırı kiloyu “vücutta aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlarken, obeziteyi ise “bedendeki yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının fazla artarak boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının istenen düzeyin üzerine çıkması” şeklinde açıklamaktadır.
SAĞLIK SORUNU YAŞAYANLARIN ORANI İKİ KATINA ÇIKTI
2021 verilerine göre dünya genelinde yetişkin nüfusun neredeyse yarısının aşırı kilolu ya da obez olduğuna dair araştırmada, 1990 yılından bu yana bu sağlık sorunuyla karşılaşan bireylerin oranında erkek ve kadınlar için iki kat artış yaşandığı belirtildi.
GENÇLERDE YÜZDE 121 ARTIŞ YAŞANACAK
Mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde, 2050 yılına kadar aşırı kilolu ve obez bireylerin, erkeklerde yüzde 57,4 ve kadınlarda yüzde 60,3 seviyelerine ulaşabileceği vurgulandı. Ayrıca çocuklar, gençler ve genç yetişkinler arasında obezitenin oranının yüzde 121 artacağı öngörülmekte; obez gençlerin sayısının 2050’de 360 milyona ulaşmasının beklendiği ifade edilmektedir.
3 ÜLKE İÇİN KORKUTAN SENARYO
Bu çalışmada ayrıca obezitenin en yaygın şekilde görüleceği ülkelerin 2050 yılı itibarıyla Çin, Hindistan ve ABD olacağı öngörülmüştür. Araştırmanın sonuçları, “The Lancet” dergisinde yayımlanmıştır.